Intoxikace část II.

Intoxikace2

ČOKOLÁDA

Čokoláda nebo kakaový prášek obsahuje v různých koncentracích teobromin, který může psům i kočkám způsobit vážné zdravotní komplikace, otravu a dokonce i smrt. U běžné mléčné čokolády se příznaky otravy psa nebo kočky teobrominem začínají projevovat již od 10g na 1kg váhy psa nebo kočky, u kvalitní hořké čokolády může nastat smrt zvířete již při 10 g čokolády na 2-3 kg hmotnosti zvířete. Klinické příznaky jsou neklid, nespavost, zvracení, zvýšené a časté močení, zvýšená srdeční frekvence, až arytmie, křeče.

Kakaová moučka: 10-30mg/g

Neslazená kvalitní čokoláda: 10-15mg/g

Mléčná čokoláda: cca 1,5 mg/g.

První pomoc: ihned vyvolat zvracení, podat černé uhlí v dávce až ½ tabl. na 1 kg hmotnosti zvířete a neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.

HROZNY A ROZINKY

Pro lidi běžná součást potravy, pro psa a kočku vysoce toxické. Otrava závisí na citlivosti daného jedince a na jeho genetické výbavě. Dochází k selhávání funkce ledvin a velmi častému úhynu. Klinické příznaky jsou zvýšené pití, slabé nebo vymizelé močení, zvracení, průjem.

První pomoc: vyvolat zvracení do 1 hodiny po pozření a podat černé uhlí. Vyhledat veterinárního lékaře.

POKOJOVÉ ROSTLINY

Velké množství květin pěstovaných v domácnosti obsahuje nějaký druh toxinů. Mezi nejčastější toxické květiny patří Anturie - Toulitka, Brambořík perský, Dieffenbachie mramornatka, Filodendron, Monstera, Šplhovník či Toulcovka. Tyto rostliny způsobují podráždění sliznic dutiny ústní a horních cest dýchacích. Dojde k otoku, které mohou být až příčinou udušení zvířete.

První pomoc: pokud k intoxikaci dojde, jako první pomoc je vhodné podat několik tablet aktivního uhlí (rozdrcených a rozmíchaných do vody nebo např. jogurtu). Dále dát zvířeti dostatečně napít a zbytečně jej nezatěžovat pohybem. Pokud obsahové látky rostliny vyvolají po požití bolestivé otoky v dutině ústní, je možno dát zvířeti lízat led. A samozřejmě vyhledat veterinárního lékaře.

Jako u všech otrav je nejdůležitější prevence, která spočívá v několika bodech

  1. Při koupi každé pokojové rostliny se informovat o její jedovatosti (a protože personál někdy nemá dostatečné znalosti, je lépe si před nákupem zjistit jméno rostliny a její toxicitu si ověřit v literatuře nebo na internetu).
  2. V domácnosti, kde je chováno zvíře se v nejlepším případě vyvarovat pěstování jedovatých rostlin (hlavně pokud máte kočky, které vyskočí jakkoliv vysoko).
  3. U ostatních druhů zvířat nestavět pokojové rostliny na místa, kam na ně zvíře dosáhne.
  4. Kočkám vždy pěstujte dostatečné množství obyčejné trávy, naklíčené pšenice či šáchoru, snížíte tím pravděpodobnost okusování jiných druhů rostlin.

LÉKY

V domácnostech se vyskytuje spousta druhu léčiv, které může zvíře pozřít samo náhodou nebo může být zvířeti podáno dané léčivo úmyslně majitelem. Mezi nejčastější intoxikace patří např. paracetamol a ibuprofen.

Paracetamol

Je běžné analgetikum a antipyretikum používané v humánní medicíně, ale kočky jsou k této látce citlivější než psi, otrava u nich může skončit úmrtím zvířete. Nejtoxičtější je metabolit, který vzniká v játrech – toxicky působí na jaterní buňky a kočky jsou citlivější díky velmi nízké aktivitě glukuronyltransferázy (enzym jater.) Toxická dávka pro kočky 10-60 mg/kg, pro psy 0,1-0,9 g/kg. Mezi klinické příznaky patří cyanóza (namodralé zbarvení kůže a sliznic), zrychlená srdeční frekvence a dech, zvracení, svědění, snížená teplota, otok spodní čelisti, tlapek a polštářků u koček, otok v oblasti očí u psů, močení krve, žloutenka (nažloutlé zbarvení sliznic).

Ibuprofen u psů velice často způsobuje tvorbu vředů na žaludeční sliznici až jeho krvácení!

První pomoc: vyvolat ihned zvracení a podat tablety černého uhlí, poté vyhledat veterinárního lékaře.

Základ je opět prevence

  1. Podávat zvířeti léky určené pouze pro daný živočišný druh!
  2. Dodržovat bezpodmínečně dávkování uvedené na obalu nebo doporučené veterinárním lékařem.
  3. Uchovávat všechny léky mimo dosah zvířete, uchovávat je v suchu – ne v koupelně (riziko zvlhnutí a rozkladu léčiva, třeba i na toxické produkty).