Psincový kašel

Psincový kašel

Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest (infekční tracheobronchitida). Příčinou je celý komplex interakcí běžných virů dýchacího traktu a bakterie zvané Bordetella bronchiseptica. Se sychravým počasím, ranními mlhami a nižšími teplotami se zvyšuje riziko těchto onemocnění. Psincový kašel je tzv. společenské onemocnění, které je šířeno jen na malou vzdálenost a potřebuje úzký kontakt psů například při venčení v parku, na výstavách, ve zvířecích hotelech

Inkubační doba onemocnění (období mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci) trvá většinou 5-7 dnů. První klinické projevy pozorujeme jako suchý dráždivý kašel, později se přidružuje zahlenění hrdla. Pes se dáví a majitel může pozorovat i zvracení. Kašel je intenzivnější při tahu za obojek, je velmi častý, záchvatovitý a až bolestivý. Terapie spočívá v aplikaci antibiotik na potlačení bakteriální infekce, mukolytik a dalších léčiv na případné tlumení zánětu.

Prevence

Nejlepší prevencí u psů je vakcinace. Jedná se o separátní vakcinace k běžnému ročnímu očkování zvířete. Vakcína se podává do nosu a zajišťuje zde lokální imunitu vytvořením protilátek, které zde bojují proti inhalovaným patogenům. Pokud je pes při venčení v kontaktu s dalšími zvířaty nebo plánujete jeho umístnění v psím hotelu či jedete na psí výstavu, výcvikový tábor, nezapomeňte se ubezpečit, že je Váš pes chráněn proti psincovému kašli.


Pro více informací mne prosím kontaktujte:
MVDr. Veronika Peroutková
Tel: 739 444 421, 601 345 164
venhodova@veterinavladislav.cz